Categories
Преподаватели

Създаване учебен материал във видео формат с помощта на YouTube – Част 1 – запис от камера

За да създадем учебен видео материал можем да използваме популярната платформа за споделяне на видео съдържание YouTube.

  Ще разгледаме няколко варианта, като първият от тях не изисква никакъв допълнителен софтуер или хардуер. Единственото от което имаме нужда е интернет връзка, акаунт в Google, браузър, камера и микрофон. Ако не разполагате с акаунт, то лесно може да си създадете такъв като следвате тези инструкции на български език. Ако не желаете да имате регистразия в Google, то сътрудник от отдел дистанционно обучение ще ви предостави достъп до служебен акаунт. Ние Ви препоръчваме да си създадете такъв, за да имате пълен контрол над съдържанието, което ще създадете.

След като вече имате акаунт може да се започне с базовия вариант – използване на YouTube за видео запис.

Идеята е да използвате камерата и микрофона на Вашия компютър за да заснемете Вашата лекция – точно както това би се случило в една лекционна зала. Допълнително предимство тук е ,че може да разрешите наблюдаването на записа на живо от неограничен брой зрители – това ще бъде посочено в процеса на обяснението. На практика Вие ще излъчвате на живо през Интернет като паралелно с това ще се води запис.

Започвате като заредите началната страница на YouTube в браузър.

Изберете иконката с форма на камера (1) и от падащото меню изберете стартиране на живо (2). Ще бъдете прехвърлени към YouTube Studio.

От там трябва да изберете “Уеб камера”.

В някои случаи е възможно да бъдете посрещнат от съветник за избор:

Изберете да започнете сега, а на следващият екран:

Изберете опцията за използване на уеб камера. Ако използвате браузър Firefox ще видите следното:

Това е важен момент – за да може YouTube да извърши записа е необходимо да разрешите използването на Вашите камера и микрофон. Моля посочете от падащите менюта правилните устройства (ако на вашият компютър има само една камера и един микрофон, това не е необходимо – те ще бъдат избрани). След това посочете бутонът Allow / Разрешавам. Ако не искате всеки път да давате това разрешение, то поставете отметка на полето Remember this decision / бълг.: Запомни този избор.

Ако използвате браузър Google Chrome, то екранът е малко по различен:

След като кликнете на посочената икона ще се появи диалогът за разрешение:

Съответно трябва да разрешите достъпа като изберете първият радио бутон и отново да изберете верните микрофон и камера. Ако всичко е наред, ще бъдете помолени да въведете някои основни данни за видеозаписа:

Съответно въведете заглавие, като е желателно то да бъде максимално описателно.

Например: Лекция – Висша математика – Линейна алгебра и аналитична геометрия. Автор …………..

От падащото меню под заглавието изберете видимостта на вашият запис. Възможните варианти са: обществен, скрит и частен. За целите на нашата задача се препоръчва да изберете опцията скрит. Така клипът ще бъде достъпен само за тези, които разполагат с връзка към него и няма да бъде визуализиран публично. Посочете, че видеоклипът не е създаден за деца и с това подготовката приключва. Преди да натиснете бутона напред се убедете че сте подготвени за видео запис. След като го натиснете, първото нещо което трябва да направите е да се усмихнете 🙂 Ще имате на разположение 3 секунди след които ще ви бъде направена снимка, която ще се ползва като заглавна за видео клипа. Тя може да бъде променена впоследствие. Появява се панел:

От тук може да направите някои последни настройки преди началото на записа:

Ако изберете бутона Редактиране – ще се върнете на предходната стъпка.

Ако прекарате курсора на мишката върху вашата снимка ще имате възможност да я направите наново или да качите предварително направена такава от файл.

Бутонът “Споделяне” дава възможност да получите линк, който може да изпратите на хора, които бихте желали да слушат Вашия запис на живо.

С това вече всичко е готово и може да започнете вашето предаване. Избирате бутона “Стартиране на живо”:

По време на записа и предаването имате на разположение следните опции:

Потвърдете това и се появяват обобщени данни:

Кликнете бутона “Редактиране в студио” и ще бъдете прехвърлени към видео редактора. Той ще бъде разгледан подробно в отделен урок. На този етап изберете:

Връзката “Видеоклипове в канала”. Така ще видите списък от всички направени досега записи. Този списък може да видите и по всяко време докато се намирате в YouTube като кликнете на иконката на вашият профил в горният десен ъгъл:

Изберете YouTube Studio и след това Видеоклипове.

Списъкът с направените записи и качени видео клипове. Изберете “На живо”:

При прекарване на курсора върху елемент от списъка ще видите работни иконки:

Ако изберете трите вертикални точки ще получите възможност да вземете линк към този клип или да го изтриете. Така подготвените записи може да бъдат използвани в Moodle, MS Teams, да го споделите в социална мрежа, да бъде изпратен по Skype, Viber и др.

Categories
Преподаватели

Създаване учебен материал във видео формат с помощта на YouTube – Част 2 – допълнителен видео поток

Записването на видеопоток чрез YouTube от камера е лесен начин да създадете видео съдържание. Проблемът е че обикновено това не е достатъчно. Във този урок ще разгледаме възможността да добавим още видео източници. Целта ни ще бъде да излъчим на живо и съответно да запишем видео лекция в която лекторът да бъде заснет с уеб камера, екранът на компютъра да бъде показан като съдържание и да бъде пуснат предварително подготвен видеоклип.

Започваме с вече познатата ни процедура по вписване във профил в Google и достъп до функцията за излъчване на живо зареждайки началната страница на YouTube в браузър.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-2.png

След като получим достъп до студиото избираме поток:

Възможно е директно да бъдете подканени да изберете видът на излъчването:

Избираме да започнем сега

След което избираме софтуер за поточно предаване. Ще бъдете подканени да въведете основните данни на потока – аналогично както при уеб камера

Попълнете всички данни. Ако по някаква причина този диалог не се покаже винаги може да го извикате с бутона Редактиране от контролният панел на потока:

Панелът съдържа различни параметри като важните за нас са:
– Активиране на DVR – това ще позволи ако имате поканени зрители да наблюдават на живо записа да поставят на пауза излъчването, след което да продължат и ако искат да ви “догонят”. Не оказва влияние на записа.
– Забавяне на потока – когато записвате нещо за гледане по късно изберете нормално забавяне. Това ще позволи записът да се води в по-висока разделителна способност. Ако сте поканили зрители да наблюдават в реално време то по добре изберете по-малко забавяне. Това ще позволи вашите зрители да “изостават” с малък период от време но за сметка на качеството на видео сигнала.
– Ключ за поток – тук се намират контролните кодове които ще използваме сега. Не променяйте нищо в тази секция

Вече имаме готовност да подадем видео поток. За целта ще използваме услугата Jitsi която реализира видеоконферентна стая директно в браузър без нужда от регистрация или инсталиране на софтуер. Подробности за това как се използва Jitsi може да намерите в урока за видео конференция в moodle. Ние ще изпозваме Jitsi стаята като видеоизточник за излъчване на живо в YouTube. За целта в нов раздел на браузъра или в друг браузър заредете този линк:
https://help.elearning.tu-varna.bg/videoLecture.php
Дайте разрешение за използване на камера и микрофон – според браузъра който използвате то може да е различно. Вижте в началото на част 1 как се прави това. Ако всичко е наред ще видите образ от вашата камера:

Ако по някаква причина не виждате образ обърнете внимание на икона 2 – тя трябва да изглежда както е показано тук. Ако е зачертана кликнете на нея за да я активирате ръчно. Същото важи и за микрофона чийто статус се визуализира от икона 3. Следва да подготвим излъчването на образ от екрана на компютъра. За целта кликнете на икона 3. Ще се покаже панел за избор който във Firefox изглежда така:

От падащото меню изберете екран или прозорец на приложение което ще проектирате към видео лекцията. Ако използвате Chrome панелът изглежда така:

И съответно изберете цял екран, приложение или раздел от браузъра. Като приложение може да използвате произволен софтуер – презентация, електронна таблица и т.н. Ако ще презентирате от повече от един източник най-добре е да споделите целият си екран. В момента в който споделите екран той ще замести вашият образ. Ако обаче желаете да ви виждат докато водите лекцията кликнете отново на иконката 2 за активиране на камерата и ще бъдете показан в долният десен ъгъл. С това подготовката ни приключва и сме готови да запишем и предаваме на живо през YouTube. Изберете иконка 4 – три вертикални точки – за да отворите менюто на Jitsi

Изберете Start live stream. Появява се диалогов панел:

Ако сте отворили линка за видео конферентната стая в същият браузър в който подготвихме и потока за излъчвване в YouTube то автоматично всички създадени потоци ще бъдат изброени в падащото меню – изберете този който последно подготвихме. Ако сте използвали друг браузър или по някаква причина списъкът с подготвените потоци не се появява, то върнете се в раздела на YouTube и копирайте ключа за предаването:

Така копираният ключ поставете в полето Live stream key във панела от Jitst. Натискаме бутонът Start live stream и отново се връщаме в раздела на YouTube. Ако всичко е наред ще видите следното:

Маркерът “На живо” показва че вече Jitsi предава видео поток към YouTube, той се записва и излъчва в интернет. Ако желаете някой да гледа вашата лекция в момента в който я записвате, използвайте иконката 1 – тя ще ви даде линк който може да дадете на вашите зрители. Вече може да се върнете към раздела на Jitsi и да започнете вашата лекция.

Ако имате предварително подготвени видеоматериали качени в YouTube то може да ги пуснете вместо вашият образ във Jitsi сесията. За целта от системното меню изберете

Поставете линк към клипа и той ще започне да се проектира на мястото на вашата камера.
Когато приключите първо от системното меню на Jitsi изберете

След това се върнете в раздела на YouTube. Обърнете внимание че там вероятно ще видите образ отпреди 10-15 секунди. Това се дължи на факта че настроихме забавянето да бъде голямо с цел по добро качество. Изчакайте прекъсването на връзката от страна на Jitsi – образът ще изчезне може да прекратите записа като изберете бутон 2 – Край на записа. С това процесът приключва и ще видите кратко обобщение:

Кликнете на Редактиране в студио и ще видите вашият запис в студиото където може да го редактирате. Редакторът ще бъде разгледан в отделен урок.

Categories
Преподаватели

Сигурност при провеждане на изпити в Moodle

Изпитите в Moodle се провеждат през браузър. С цел да се предотвратят опитите за преписване от страна и да се повиши тяхната концентрация по време на провеждането на изпита са предвидени следните възможности:
Повишаване на рестрикциите в браузъра
Това е опция, която съществува в Moodle още от версия 2 и представлява въвеждане на ограничения в текущия браузър, който студентът използва за явяването си на изпит. За да ги активирате е необходимо да отворите изпитната функционалност във вашият курс в режим на редактиране и да изберете тази опция:

Изберете връзката “Показване повече” и ще видите пълния списък за ограниченията:

След което от падащото меню “Сигурност на браузъра” изберете показаната опция. Това ще инструктира Moodle да отвори изпита в отделен браузърен прозорец със следните изисквания:
– задължително да е активиран Java Script
– прозорецът се показва на цял екран
– забранява се ползването на буферната памет (clipboard), което ограничава операциите copy-paste
Тези ограничения, обаче, твърде лесно могат да бъдат избягнати. Донякъде може да бъде блокирана ситуацията, в която студентът да използва търсеща машина за намиране на отговор или да ползва страничен софтуер, но всеки потребител със средни умения в областта на интернет браузърите би могъл да я “пробие”. Затова се препоръчва:
Използване на специален браузър (SEB – Safe Exam Browser)
Това е нова възможност, която съществува от версия 3.9. По същество това е отделен браузър, разработен специално за провеждане на изпити в електронна среда. Като отделен софтуер това означава, че той може да се ползва от всяка една LMS (Learning Management System – Система за управление на обучението). Към момента на създаването на този урок SEB е достъпен за операционните системи Windows, MacOS и iOS и съответно той трябва да бъде свален и инсталиран на компютъра на който ще се проведе изпита.

Нека разгледаме как да настроите вашият изпит в Moodle да използва SEB след което ще разгледаме подробно какви рестрикции той налага. Отново следва да отворите вашият изпит в режим на редактиране и да изберете Safe Exam Browser:

За съжаление към момента настройките все още не са преведени на български но тук ще ги обясним подробно.

 1. Определя дали ще се използва SEB и как ще се конфигурира. В случая ние ще използваме опцията Yes – Configure manually, което означава, че ще конфигуриране подробно какво да бъде ограничено за изпитвания студент. Другите възможности са да зададете предварително създаден конфигурационен файл Yes – upload my own config. Тази опция е подходяща, ако вече имате опит със SEB и неговия редактор за настройки. Ако администраторът на Moodle е създал предварително шаблон с настройки, то те също ще бъдат показани тук;
 2. Ако в това меню бъде избрана стойност ДА, то на началната страница на изпита ще бъде показан бутон за сваляне на SEB на компютъра на изпитвания студент;
 3. Ако в това поле има поставен URL то на страницата, която се показва след като изпитът приключи, ще бъде показан бутон за затваряне на SEB, който като бъде кликнат ще отвори в стандартния браузър този URL. Обикновено се задава началния адрес на Moodle, но може да пренасочите студента и към някоя конкретна функционалност от вашият курс – например някакви инструкции качени като страница. Ако полето е празно, то бутон за затваряне на SEB не се показва;
 4. Ако в поле 3 има поставен линк и тук бъде избрана стойност ДА, то потребителят ще бъде помолен да потвърди излизането си от SEB;
 5. Ако тук е избрана стойност ДА, то студентът ще може да напусне SEB по един от начините:
  – чрез избиране на бутона Quit SEB от лентата със задачите
  – чрез натискане на клавишната комбинация Ctrl+Q
  – чрез затваряне на главният прозорец на SEB
  Обърнете внимание, че ако не сте задали стойност в поле 3 и зададете тук стойност НЕ, то SEB няма да може да бъде затворен и съответно единственият начин остава компютърът да бъде рестартиран;
 6. Парола за затваряне на SEB. Ако има зададена стойност, то при опит за напускане на SEB тя ще бъде поискана от студента. Ако няма зададена парола, то SEB просто ще помоли за потвърждение.
 7. Ако е зададена стойност ДА, то ще бъде разрешено презареждането (Reload, Refresh) на страниците на изпита;
 8. Ако се избере стойност ДА, то SEB ще покаже своя собствена лента за задачи (Taskbar). Нейното предназначение ще бъде показано по късно в този урок;
 9. Ако презареждането в точка 7 е разрешено, тази опция показва или скрива бутонът за презареждане в браузърният прозорец;
 10. Показва/Скрива часовника в лентата за задачи на SEB;
 11. Показва индикатор за текущата клавиатурна подредба – кирилица, латиница и др.;
 12. Показва индикатор за състоянието на WiFi свързаността на устройството. Това позволява свързване към друга мрежа или повторно свързване при загуба на връзката;
 13. Показва индикатор за контрол на аудио изхода на устройството. Позволява увеличаване, намаляване и заглушаване на аудио сигнала. Ако бъде избрана стойност ДА, то се появява допълнителна опция за началното състояние – дали аудиото да бъде заглушено или не;
 14. Разрешава/Забранява автоматичната правописна проверка в SEB;
 15. Ако бъде зададена стойност ДА и в изпита има разрешена функционалност, която да зарежда външни уеб страници, то от тук може да се зададе тяхното филтриране по регулярен или маскиращ израз. Тази функция няма особен смисъл при използването с Moodle т.к. изпитът сам по себе си е изолирана уеб страница и не се предполага, че изпитваният студент трябва да има достъп до свободно уеб съдържание. Съветваме ви да не въвеждате в изпитните си въпроси линкове към външни уеб сайтове или към други секции от курса. Ако все пак е наложително то използвайте тази функционалност за да ограничите достъпа до други сайтове. Обърнете внимание, че ако разрешите филтрирането по URL, то ще трябва да добавите адреса на курса към списъка с разрешените адреси.

С това конфигурирането на SEB е приключено. Когато студент направи опит за достъп до него се появява следният екран:

Ако на компютърът, на който ще се провежда изпита все още няма инсталиран SEB, то трябва да се избере бутона Download Safe Exam Browser. Студентът ще бъде прехвърлен към официален сайт откъдето браузърът може да бъде свален и инсталиран. След като SEB е наличен на компютъра, студентът да влезе в изпита като кликне на бутона Launch Safe Exam Browser. Според използвания браузър ще видите следното:

Изглед от браузър Firefox Mozilla. Кликнете на бутона Open Link
Изглед от бразър Google Chrome. Кликнете на бутона Отваряне на Safe Exam Browser

С това действие контролът върху компютъра се предава към SEB. За разлика от другите техники за защита срещу измами, тук нивото е много по-високо. Накратко, това което SEB ограничава като действие е следното:

 • Ако курсът е настроен да се визуализира през SEB, то неговият URL става недостъпен за стандартните браузъри. Преподавателите запазват правото да тестват курса без да използват SEB.
 • Браузърният прозорец няма поле за въвеждане на URL, поле за търсене и бутони за навигация (back/forward). Reload бутонът се показва според настройката посочена по горе.
 • SEB не може да бъде затворен, докато тестът не бъде предаден или прекъснат по стандартната процедура на Moodle.
 • Превключването към други приложения, които работят в момента се забранява, освен за тези, които са посочени изрично в конфигурацията на SEB. Тази процедура се изпълнява от системен администратор.
 • Бързите клавиши като Win+Tab, Alt+Tab, Ctrl+Alt+Del, Alt+F4, Print Screen, Cmd+Tab са блокирани и не могат да се използват за затваряне на SEB или за превключване към други локални акаунти на компютъра. По подразбиране правенето на екранни снимки също е забранено (клавиш PrtScr).
 • Съдържанието на системния буфер (Clipboard) се изтрива, когато SEB бъде стартиран или затворен.
 • Контекстното браузърно меню (ляв клик на мишката) е блокирано.
 • Само разрешени URL адреси могат да бъдат достъпни.
 • Правописната и граматичната корекция работи според настройката посочена по горе.

Ако всичко е наред се зарежда SEB и студентът бива подканен да влезе отново Moodle, от гледна точка на сигурност и за да може в системният журнал на Moodle да се отбележи това като събитие:

Лентата със задачите на операционната система е скрита, даден е достъп само до тези функционалности, които са в конфигурирането на SEB. Процедурата по влизане е аналогична. При правилно име и парола студентът ще бъде прехвърлен към началната страница на изпита / изпитите за които е записан:

Както се вижда от екранната снимка на разположение са само разрешените елементи от интерфейса:
1 – бутон за затваряне на SEB и базовите информационни елементи които сме разрешили от конфигурацията
2 – позволява мащабиране на изображението с цел по добра четивност
3 – бутон за презареждане на текущата страница – ако е разрешен
4 – бутон за превключване между активните прозорци.
Съответно изпитът може да започне и той се зарежда в нов прозорец:

Студентът преминава през тестовите въпроси като разполага с възможност за навигиране, ако е разрешена в настройките. Съответно докато трае един изпит включването в друг е невъзможно. След приключване на изпита, ако няма настроен линк за изход ,SEB трябва да бъде затворен като се кликне на иконката в долният десен ъгъл:

По този начин изпитната сесия през SEB приключва.

Categories
Преподаватели

Добавяне на интерактивно мултимедийно съдържание чрез H5P

УВОД

H5P е съкращение от HTML5 Package. Това е технология разработена през 2013 която позволява лесно и бързо създаване на интерактивно мултимедийно съдържание което може да се използва в различни системи за управление на съдържанието, включително и в Moodle. Тя позволява учебното съдържание да бъде далеч по-интересно и позволява по различен подход към студентите. Н5Р може да бъде използвана както за учебно, така и за изпитно съдържание, но препоръчваме реалната изпитна дейност да се извършва с функционалностите на Moodle. Причината за това е че към момента (07.09.2020) организацията H5P завършва интеграцията на изпитните си процедури със съответните стандарти. Повече информация тук (на английски)

Основните предимства на H5Р са:

 • Адаптивен дизайн – съдържанието изглежда еднакво добре на настолни компютри, на лаптопи или на мобилни устройства като таблети или телефони;
 • Мултиплатформеност – H5P е уеб технология и също както Moodle може да се използва в различни операционни системи. Достатъчен е само браузър;
 • Многократно използване – създаденото съдържание се записва в един общ файл наречен пакет. Той може да бъде свободно споделян както в ограничена, така и в неограничена общност и използван многократно в различен контекст;
 • Богат набор от предварително създадени шаблони – над 40 – които могат да бъдат използвани за директно създаване на пакети;
 • Универсалност – един и същи H5P пакет може да бъде използван в различни софтуерни платформи – Moodle, Blackboard, WordPress, Drupal и мн. др.

ПРИМЕРИ

Нека преди да разгледаме възможностите на Н5Р да демонстрираме последната особеност. Ще покажем два типа съдържание създадени в системата за помощна документация WordPress, които после директно могат да се приложат в Moodle.

Първата от тях се нарича Съпоставка на изображения (Image Juxtaposition)

Примерът показва две изображения с еднакви размери които визуално може да се сравнят посредством плъзгач. В случая на студенти от дисциплини изучаващи екология може нагледно да се покажат последствията от едно наводнение в Тайланд през 2011 г.

Вторият контейнер демонстрира техниката “Интерактивно видео”. Тя позволява върху видеоклип да се дефинират интерактивни събития – в случая задаване на въпроси. Така на практика се получава един мултимедиен тест. Може да го изпробвате като кликнете на иконата за възпроизвеждане.

Тази техника може да се използва много успешно в обучението на студенти по дисциплини изискващи демонстрация на реални работни процеси – и в примера студентите нагледно виждат как се извършва операцията нарязване на външна резба на универсален струг. По долу ще разгледаме подробно как тези два примера могат да бъдат създадени в среда на Moodle.

ИЗПОЛЗВАНЕ В MOODLE

Влагането на мултимедиен пакет във Вашият курс е изключително лесно. Отворете курса в режим на редактиране и изберете добавяне на дейност или ресурс:

Във полето за филтриране (1) въведете Н5Р. Ще се появят две активности с такова име. Изберете посочената (2). Причината да има две функционалности е че Moodle поддържаН5Р още от предходната си версия. Но във версия 3 вече има официална софтуерна добавка която интегрира редактора на Н5Р във Moodle. След като потвърдите ще получите достъп до параметрите на функционалност Н5Р. Всички извън редактора са стандартни за Moodle. Ще разгледаме подробно

РЕДАКТОРЪТ Н5Р

Да припомним че редакторът на Н5Р пакети е универсален и изглежда еднакво без значение дали се използва от Moodle или от друга софтуерна платформа. Общият му вид след първоначалното добавяне на функционалност е следният:

Възможни са два подхода: да създадем ново съдържание или да се възползваме от предварително създадени пакети които са споделени в интернет. Ще разгледаме варианта за създаване на ново съдържание който е показан на фигурата – избран е радиобутонът Create Content. Показва се списък от възможните шаблонни пакети които може да използваме като по подразбиране се подреждат по тяхната популярност. Може да изберете да ги покажете по дата на тяхното създаване (като тип пакет) или пълен азбучен списък. Този пълен списък може да разгледате и като изберете ТОЗИ ЛИНК (на английски). Сега ще разгледаме как се създават двата примерни пакета показани в началото на този урок.

Пакет Съпоставка на Изображение

В полето за търсене въведете думата “image”. Пакетът който ни интересува се нарича Image juxtaposition. Ако използвате пакета за първи път то ще видите бутон Get. Ако този пакет вече е бил използван във текущата Moodle инстанция то бутонът ще се казва Details. След като го изберете:

Появява се детайлно описание на пакета. Изберете бутона Install. Ако пакетът вече е бил инсталиран то директно ще се появи:

Ако всичко е наред ще получите съобщение за успешна инсталация и може да преминем към използване на пакета посредством бутона Use. Ще се отворят няколко секции които ще разгледаме последователно:

(1) отваря готов създаден пример в уеб сайта на H5P;
(2) копира целият H5P пакет в клипборда;
(3) поставя копиран в клипборда H5P пакет и заменя всичко създадено до момента;
(4) позволява въвеждане на мета данни към пакета. Те са полезни ако пакетът ще се използва във системи за управление на съдържание като WordPress. В обучителните системи тези данни се използват само ако вашият курс е публичен и видим в интернет без никакво ограничение затова ще го пропуснем;
(5) въведете заглавие което ще се използва за вътрешна употреба – по него лесно може да търсите и намерите съответинят H5P пакет;
(6) въведете водещ текст който ще се покаже над съпоставянето на изображенията;
Следват две зони за въвеждане на първо и второ изображение. Важна особеност тук е че те трябва да бъдат еднакви по размер и резолюция:

Изберете бутонът Add и посочете файл от вашият компютър. Попълнете останалите три полета и повторете същото със второто изображение.
С това снимковият материал е подготвен, следва настройка на външният вид в зоната под избора на изображения:

(1) позволява задаването на начална позиция на плъзгача в проценти;
(2) определя ориентацията на плъзгача – хоризонтален или вертикален;
(3) позволява задаването на цвят на плъзгача
С това подготовка на пакета приключва. Може да запишете елемента към текущата секция на курса и той става видим за Вашите студенти.

Вторият пример който ще разгледаме е интерактивно видео. От списъка със пакети избираме Interactive Video аналогично както при Image juxtaposition. Отново ще разгледаме редактора на части като първата част условно е разделена на три стъпки:

На първата стъпка ще бъдете подканени да добавите видео файл. Кликнете на посоченото място:

Може да го провлачите до посоченото място (1) или да кликнете там и да го изберете. Желателно е видео клипът да е във формат mp4 или webm. Алтернативно може да поставите и връзка към клип качен в YouTube. След като сте посочили видео съдържанието ще видите допълнителна секция

в която може да въведете заглавие и да изберете начално изображение което е полезно ако имате повече от един пакет от този вид. В този момент сме готови да преминем на стъпка 2 – добавяне на интерактивност

Някои от елементите имат характеристика на въпрос с обратна връзка – т.е. очаква се студента да избере опция и ако е вярна – получава съответнаат оценка. За да добавите интерактивен елемент то позиционирайте видеото в подходящ момент и изберете:
(1) Статичен текст (етикет). При избор на бутона:

получавате възможност да зададете началото и краят във времето за показване на етикета. Ако изберете чек бокса пауза, то видеото автоматично ще бъде поставено на пауза като се достигне посоченото време. Въведете самият текст и ще получите възможност да го позиционирате с мишката или съответно да го редактирате, пренаредите или изтриете:


(2) Показва допълнителен текст. Настройките са аналогични, като разликата е че може да изберете дали текстът да бъде показан след като се кликне на етикет или директно върху видеото:


(3) Позволява добавяне на таблица като начинът на визуализиране е аналогичен както при текст – бутон или постер.
(4) Добавя URL който се визуализира като панел. При кликване посоченият адрес той ще бъде зареден в нов таб на браузъра;
(5) Добавя изображение;
(6) Добавя списък от твърдения, като първото от тях е вярното. При визуализирането твърденията се разбъркват. Елементът се визуализира като активна иконка върху която като се кликне се показва списъкът с твърденията:


(7,8) Показва списък от въпроси от тип единичен/множестмен избор (single/multiple choice)
(9) Показва единичен въпрос с възможност за отговор от типа вярно/невярно (true/false)
(10) Показва твърдение със оставени празни думи които трябва да бъдат правилно попълнени (fill the blanks). Тази интерактивност има подробно обяснение на български език, като обръщаме внимание на условията за задаване на скритите думи, подсказките и алтернативите описани в карето Важни инструкции. В панела Настройки на поведението на задачата ще откриете множество възможности за подробна настройка;
(11) Дава възможност за дефиниране на визуален въпрос от тип влачене и пускане. Например може да бъде поставено фоново изображение на машина, върху него се дефинират “точки” върху които може да бъде пуснат някакъв маркер и при правилно поставяне задачата се счита за успешно решена. Подробна демонстрация на тази интерактивност може да видите във видео клип от този линк (на английски)
(12) Показва въпрос с възможност за маркиране на думи. Ако бъде маркирана правилна комбинация то отговорът се счита за правилен. Настройката е аналогична като при 10, като има подробни обяснения на български език.
(13) Това е вариация на 10, но освен празни полета за попълване на екрана се показват и думите които трябва да бъдат поставени там и на студента се дава възможност с мишката да ги премества и поставя на съответните позиции. Демонстрация на тази активност може да видите от този линк (на английски)
(14) Позволява въвеждане на списък от възможности и задаване на времева позиция в клипа спрямо всяка от тях. При активиране на тази интерактивност на студента се показва списък и при кликване видео потока бива “превъртян” до посочената позиция
(15) Навигационна точка. Позволява задаване на времева позиция и ак бъде кликнато върху точката то клипът ще бъде зареден от посоченото време. Удобно е за задачи от типа “Вижте отново”, или “Прескочи” ако е възможно част от клипа да бъде пропусната;

Categories
Преподаватели

Добавяне на въпроси към въпросна банка

Първо

Има два линка свързани с импортния процес:

От долния линк може да свалим шаблонният файл с примерни въпроси, чрез който да следваме поясненията по-долу.

А от този линк отиваме на формата където да качим подготвената от нас бланка с въпроси, съобразно със шаблона който сме свалили преди това. На страницата ще видим тези два бутона:

От “Choose File” избираме подготвения от нас .docx файл, след което натискаме “Upload”. Когато преобразуването на файлът се извърши, браузърът ще ни предостави файл за сваляне – той ще е със формат .xml.

Имайки този файл, отиваме в Moodle и отваряме нашия курс, след което отиваме в Course Administration -> Question Bank -> Import. Ще видим следния екран:

От секцията с файлови формати избираме Moodle XML format. От секцията General или Основни махаме тикчето от опцията “Get category from file” / “Вземане на категория от файл”. Най-накрая, в последната секция цъкаме на бутона “Choose a file” / “Избиране на файл” и избираме файлът който сме свалили в края на предната стъпка ( завършващият на .xml ). След импортиране, въпросите ще се появят в нашия курс и следва да ги групираме по категории – ако желаем.

Пояснение

Текстът долу предполага, че вече сте свалили шаблона за въпроси който е наличен за сваляне в предната секция на този пост. Информацията по-долу е онагледена в него шаблон.

Препоръчително е също да свалите копие на това пояснение – статията тук има определени проблеми със шрифта ( подчертаване под буквата ‘д’ или под запетайки чупи подчертаващата линия ). Текстът и тук, и във файла който се сваля от долу, е напълно един и същ но по-чистото форматиране е запазено в .docx версията.

Отдолу са дадени пояснения за няколко от различните видове въпроси които можем да срещнем. Със сигурност ще се запази следния формат за основните неща:

 • За да работи парсъра правилно, всеки нов въпрос ще трябва да бъде обозначен с нов Heading 1 елемент който да изброява поредния номер на въпроса, както се вижда във примерите по-долу.
 • Основните характеристики които има за всеки въпрос – име , вид на въпроса , текст към въпроса , допълнителни опции.
 • Възможните видове на въпроси са:
  • Truefalse
  • Multichoice
  • Shortanswer
  • Gapfill
  • Essay
  • Matching
  • Calculatedmulti
  • Calculated
  • Calculatedsimple
  • Cloze
 • Отговорите към въпроса ще бъдат обозначени със секция Heading 2, която е кръстена Отговори. Дори и даден въпрос да има само един единствен отговор – секцията се казва пак Отговори. Възможните отговори ще се описват по малко по-различен начин, базирано на това какъв тип е въпроса, но генералния синтаксис ще е много сходен.
 • Главни насоки:
  • На всяко място където има нужда да се пишат проценти за верен отговор – може да се дават със или без знакът за процент – 1(100%) е същото като 1(100).
  • Отговорите се разграничават като всеки нов отговор започва в нов параграф.
  • Видовете на въпросите могат да бъдат писани без значение на главната буква т.е. Truefalse е същото като truefalse.
  • Картинки и формули се вграждат директно на местата в текста където трябва да бъдат. Възможно е въпросите където има включена медия ( картинки или формули ) да са грешно-форматирани след импорт. Добра практика е да проверите тези въпроси след успешна импортна операция и да се убедите, че всичко е наред.
 • Особености за видове въпроси:
  • Truefalse – тук в отговорите е достатъчно да имате един отговор, без значение колко процента сте писали в скобите. Ако стойността на отговорът е „да“ или „true”,  това значи че каквото се пита във текста на въпроса е вярно. В противен случай пишем „не“ или „false”, което ще го обозначи за грешно.
  • Multichoice – няма особености. За всеки възможен отговор внасяме по нов параграф който го описва по стандартния начин.
  • Essay – към този тип въпроси не е нужно да поставяме категория „отговори“ понеже такава технически няма. Достатъчно е да попълним само текста към въпроса.
  • Shortanswer – няма особености. За всеки възможен отговор внасяме по нов параграф който го описва по стандартния начин.
  • Gapfill – този формат е направен да работи максимално улесняващо. Нямаме нужда от категория „отговори“. Вместо това, когато вкараме текстът от който ще скриваме думи – всяка дума която искаме да бъде извлечена като липсваща я подчертаваме. Всичко подчертано се третира като липсваща дума. Една подчертана линия се третира като една цяла липсваща дума/фраза , без значение колко думи реално има подчертани със същата линия.
  • Matching – В категорията „отговори“ следваме същия принцип с подчертаването. Всеки чифт се обозначава като всяка от колоните за сравнение се подчертае с тире, и помежду им се разделят по някакъв начин (примерно с тире). Следното са примери за верен чифт: Домат­-Зеленчук , Домат Зеленчук , ДоматЗеленчук , Домат : Зеленчук
  • Calculated(всички видове) – тук следваме същия принцип с подчертаването за да маркираме променливи – както в текста на въпроса, така и в отговорите. За текста на въпросите форматът е следния: височина (h,см) или пък (h,см) височина. Когато това се разпише във Moodle форматът за променливи, ще изглеждат по следния начин: височина {h}см или {h}см височина. Думата в почертания сегмент се третира като пояснение за променливата, а в скобите пишем с латинска буква или текст името на самата променлива, след което със запетая можем да напишем и мерна единица.
  • Cloze – тук следваме отново принципът с подчертаванията. Поради естеството на Cloze въпросите и нуждата на едно място в текста да има няколко възможни отговора, форматът е следния: Всяко място където ще описваме възможни отговори се обозначава с поредно число, което също се подчертава и.е. 1 , после 2 и 3 и т.н. След това, в категория „отговори“ нумерираме описаните празни места в текста, а в скобките ползваме следния формат: Първо в скоби пишем по какъв начин да бъдат предоставени възможните отговори за това празно място , опциите са
   • SHORTANSWER(SA) – поле за свободно писане.
   • SHORTANSWER_C (SAC) – поле за свободно писане, с капитализация.
   • NUMERICAL(NM) – числово поле.
   • MULTICHOICE(MC) – падащо меню.
   • MULTICHOICE_V(MCV) – колона от отговори с радиобутони.
   • MULTICHOICE_H(MCH) – ред от отговори с радиобутони.
   • MULTIRESPONSE(MR) – колона от отговори с кутийки за маркиране.
   • MULTIRESPONSE_H(MRH) – ред от отговори с кутийки за маркиране.

След това със запетайки описваме процентите за всеки възможен отговор за това празно място – ако на място 1 има 4 възможни отговора значи трябва да изброим 4 процента със запетайки. След това вече след двете точки описваме всеки възможен отговор, като пак всеки отделен отговор е подчертан самостоятелно. Броят на подчертани елементи след двете точки трябва да отговаря на броят проценти в скобките и.е. в случая с 4 възможни отговора ще имаме 1(MC,100,80,0,0):отг1, отг2, отг3, отг4

 

Categories
Докторанти Кандидат студенти Преподаватели Студенти Форум за поддръжка

Защо трябва да използвам форума за поддръжка и каква е неговата структура

Форумът за поддръжка е официалното място, където може да отправите въпрос към вашите преподаватели, ръководители и към екипа на Центъра за Електронно Дистанционно Обучение (ЦЕДО). Всяка комуникация извън форума под формата на електронна поща, телефонен разговор, текстов чат и др. няма да се счита за официална.

При възникнали проблеми важи датата и часът на вашата публикация във форума и те ще бъдат взимани под внимание при отчитането на изтекло време за реакция, точността на предприетите действия и др.

Във форума също така ще откриете история на въпросите, задавани преди това, и е напълно възможно да получите отговор на вашия въпрос, като разгледате съответната тема. Форумът е строго насочен само към проблемите и особеностите на електронното обучение в ТУ-Варна. Странични дискусии не се допускат. Така ще спестим съвместно много време и усилия.

Регистрацията във форума е препоръчителна и е независима от вашата регистрация в електронното обучение – без значение дали имате достъп през Moodle или през Microsoft Teams. Причината за тази отделна регистрация е, че трябва да се осигури достъп на потребители, които са извън тази система – кандидат-студенти, консултанти и др. Също така това ви дава възможност да дадете друг електронен адрес, на който да получавате известия от форума и като цяло да го използвате като един независим източник на информация. Всеки раздел на форума е с кратки и ясни правила за ползване.

Форумът е разделен на няколко основни канала и съответно достъпът до тях е разрешен за потребители от дадена група както следва:

 • общ форум – разрешен за всички регистринани потребители. В него се обсъждат всякакви въпроси, свързани с електронното обучение в ТУ-Варна извън конкретна специфика;
 • за кандидат-студенти – също разрешен за всички регистрирани потребители. В него се обсъждат въпроси, свъзрани с електронния прием на документи и провеждането на електронни кандидат-студентски изпити;
 • за студенти – достъпен само за потребителите от група “студенти” – с наченост към провеждането на занятия и изпити през системата за електронно обучение;
 • за докторанти – достъпен само за потребители от група “докторанти”;
 • за преподаватели – специфичен форум, достъпен само за потребители от тази група. Обсъждат се въпроси по въвеждане на учебен и изпитен материал и провеждане на лекции, упражнения, изпити и др. Преподавателите също така имат достъп и до форум за докторанти;

Контролът във форума се извършва от специални потребители със статус глобални модератори. Те имат право да преглеждат теми и да ги редактират, заключват или изтриват по тяхна преценка.

Отговор във форум може да даде всеки един регистриран потребител, глобален модератор или администратор.

Регистрацията във форума е лесна и отнема само минута. Интерфейсът е изцяло на български език. Налично е подробно упътване като изберете връзката по долу.

Регистрация във форума за поддръжка

Categories
Докторанти Кандидат студенти Преподаватели Студенти Форум за поддръжка

Регистрация във форума за поддръжка

За да използвате форума за поддръжка, е необходимо да се регистрирате. Процедурата по регистрация е сравнително проста и ще бъде описана стъпка по стъпка:

 • Отворете форума като кликнете на този линк: http://forum.elearning.tu-varna.bg/
 • От началната страница изберете връзката РЕГИСТРАЦИЯ
 • Прочетете и се съгласете с условията за използване на форума
 • Появява се следният формуляр

Попълнете последователно полетата:
(1) Потребителското име задължително е с латински букви и цифри;
(2) Валиден email адрес. Убедете се, че е верен, тъй като на него ще получите допълнителни инструкции;
(3) Паролата трябва да бъде въведена и в двете полета. Спазвайте инструкциите за нейното съдържание;
(4) Изберете езика, на който искате да бъде интерфейсът на форума;
(5) Тази стъпка е важна – убедете се, че от падащите менюта са избрани верни стойности. Важно е във второто падащо меню да бъде избрано Europe/Sofia;
(6) Това поле не е задължително, но ако въведете информация, ще бъде по-лесно другите потребители на форума да се свързват с Вас;
(7) Факултетният номер се попълва само от студенти. Не е задължителен, но ако го попълните, лесно може да се прави връзка между вашата активност в системата за електронно обучение и форума;
(8) Тези три полета се попълват само от преподаватели. Не са задължигелни, но ако ги попълните, останалите потребители по-лесно ще се ориентират за вашата позиция в структурата на университета;
(9) Кодът за потвърждение ни предпазва от автоматични регистрации. Попълнете това, което виждате, в текстовото поле отдолу. Ако не виждате кода ясно, използвайте бутона, за да обновите и получите нов код;
(10) Завършете регистрацията като натиснете бутона ИЗПРАТИ

 • На посочения от вас мейл ще получите линк за активация. След като кликнете на него, вече имате създаден профил и може да използвате да влезете във форума като попълните полетата от начална страница:

Съответно в 1 и 2 попълнете избраното от вас потребителско име и натиснете бутона 3. Ако всичко, което сте попълнили, е вярно, ще видите списък на форумите, до които имате достъп.

Припомняме Ви, че форумът е единственият начин за официално комуникиране с екипа по поддръжка на електронното обучение. Също така свободно може да го използвате и да запитате ваши колеги, които вече имат натрупан опит, за съдействие.

Categories
Докторанти Кандидат студенти Преподаватели Студенти Форум за поддръжка

Как да изпратим лично съобщение във форум поддръжка

След като сте се регистрирали успешно във форума, е възможно да изпращате лични съобщения до друг(и) потребител(и). Единственото, което е необходимо да знаете, е неговото потребителско име. Също така, при възникнали проблеми след регистрацията, може да се обърнете към администратор с потребителско име “manager” за оказване на съдействие. Процедурата е както следва:

Изберете линк “Лични съобщения”. Ще се отвори вашият контролен панел:

Изберете бутон “Ново ЛС”. Ще се отвори редактор на съобщение:

Напишете потребителското име на получателя в полето “Добави получатели”. Може да ползвате и линка “Намери потребител”, за да го откриете от списък. Запшете вашето съобщение и го изпратете. При получаване на отговор ще получите известие по електронната поща и той ще бъде достъпен от линк “Входящи”.

Categories
Докторанти Кандидат студенти Преподаватели Студенти Форум за поддръжка

Как да отправим официално запитване във форума за поддръжка

Ако възникне въпрос, свързан с електронното обучение в ТУ-Варна, единственият официален начин е да го напишете в нашия форум. След като сте се запознали с неговата структура, преминали сте процедурата по регистрация и сте влезли във форума, ще видите списък на достъпните за вас форуми:

Първо изберете форума, в който желаете да публикувате запитване,

след което изберете бутона НОВА ТЕМА. Ще се отвори формуляр за създаване:

Да разгледаме формуляра по елементи:
(1) Иконата на темата – добавя допълнителен графичен символ. Не е задължително да я използвате;
(2) Заглавието на темата е желателно да бъде кратко и ясно. То се показва в списъка със запитванията и позволява на модераторите и останалите участници във форума бързо и лесно да разберат какво се съдържа в темата;
(3) Съдържание на запитването. Може да ползвате бутоните за да форматирате текста си;
(4) В настройките на темата е силно препоръчително да поставите отметка на опцията за уведомяване по email при отговор;
(5) След като сте готови със запитването, можете да го запазите като чернова за по-късно публикуване, може да видите как ще изглежда с бутона “Прегледай” или направо да го публикувате с бутон “Изпрати”.

Ако всичко е наред, Вашето запитване ще се появи като нова тема във форума. С помощта на посочените бутони можете да редактирате Вашето запитване или да го изтриете.

Ако се върнете в списъка на темите, ще видите Вашето запитване подредено в списък. Тук имате възможност да се абонирате за форума, като изберете посочения линк. Това ще Ви позволи да получавате известие по email всеки път, когато някой публикува нова тема в този форум. Абонирането може да се направи както за форум като цяло, така и за тема. За да се абонирате за тема, първо я отворете,

след което изберете посочения бутон и активирайте абонамента. Това ще ви позволи всеки път, когато в дадена тема се публикува нов отговор, да получавате известие.

По подразбиране темите се подреждат низходящо по време. Винаги може да промените тази настройка:

Кликнете на посоченият бутон и може да изберете удобният за Вас начин на подреждане.

Categories
Докторанти Преподаватели Студенти

Как да получите достъп до Moodle

Достъпът до Moodle е на следния адрес:
https://elearning.tu-varna.bg/
Отваря се начална страница, от която трябва да изберете (1)

Ако интерфейсът (текстът) е на английски език, моля изберете (2) за да превключите към български език. Ще бъдете препратени към формата за вход:

Входът в системата Moodle е възможен по три сценария:

 1. Вход като гост
  Това е специален режим на достъп при който ще получите достъп само до тези ресурси, които администраторите са отбелязали като публични. Обърнете внимание, че този режим подлежи на контрол и по всяко време ТУ-Варна може да реши да го прекрати при което този бутон няма да бъде видим;
 2. Вход като регистриран потребител пряко в системата Moodle.
  Ако сте получили име и парола за директен достъп до Moodle, то трябва да ги въведете в полета 1 и 2. Ако използвате лично устройство, което не е достъпно за друг потребител, можете да използвате опцията 3 за да не се налага да ги въвеждате всеки път. Обърнете внимание, че това е потенциален риск вашата регистрация (акаунт) да бъдат неправомерно използвани.
 3. Вход като регистриран потребител в системата Microsoft Teams.
  Ако сте получили име и парола от екипa, поддържащ системата на Microsoft, то изберете бутон 7 (OpenID Connect) . Ще бъдете прехвърлени към системата за вход:

Последователно въвеждате Вашият email и вашата парола. Ако всичко е коректно, ще получите достъп до Moodle ресурсите, съответстващи на Вашите права.

Ако сте забравили своите данни за достъп, то можете да използвате връзката 5 за да изпълните процедура по възстановяване:

Въведете вашето потребителско име или email, с който сте получили регистрация и следвайте инструкциите на екрана.

Важно:
Ако не можете да достъпите вашият Microsoft Teams акаунт или имате съмнения относно това дали имате такъв – свържете се с екипа поддържащ системата Microsoft Teams. Алтернативно можете да изпращате въпроси свързани с Мудъл акаунти към ЦЕДО.